Duurzaam informatiecentrum Stadspoort te Eindhoven

Naast het Pannenkoekhuis en Landwinkel van de Philips Fruittuinen in Eindhoven is een duurzaam informatiecentrum gebouwd, in opdracht van de Gemeente Eindhoven. Dit vormt onderdeel van ´Landelijk-Strijp´, een meerjaren project waarin een groene verbinding wordt gemaakt vanuit het stadshart van Eindhoven, via de Philips Fruittuinen, tot aan Oirschot.

Impressie: KAW Architecten

Het gebouw omvat een hoge ontmoetings- en expositieruimte, een educatieruimte en enkele kantoor- en vergaderruimten. Al vanaf het begin van het project was duidelijk dat het gebouw zo duurzaam mogelijk moest worden gebouwd binnen een beperkt budget. KAW Architecten ontwierp een volledig houten gebouw met houten spanten in het zicht. Dit stelde voor ons, naast de doelstelling voor een hoge mate van energiezuinigheid, een extra ontwerpopgave, omdat de installaties niet makkelijk uit het zicht kunnen worden weggewerkt.

Voor de warmte- en koudeopwekking is een warmtepomp gekozen, die warmte onttrekt uit 6 verticale bodemwisselaars op het terrein. Deze gesloten bodemwisselaars zijn gevuld met water in plaats van water-glycol (antivries), als extra bescherming van de bodem in geval van eventuele lekkage. Het informatiecentrum is namelijk gebouwd op het terrein van de Philips Fruittuinen in landelijk Strijp, waar zich boomgaarden, een landwinkel en pannenkoekenhuis bevinden. De ruimten in het gebouw worden verwarmd of gekoeld met behulp van vloerverwarming en –koeling, aangevuld met convectoren.

De ventilatie is zo eenvoudig en natuurlijk mogelijk gehouden, wat heeft geresulteerd in een natuurlijke luchttoevoer rechtstreeks van buiten en lokale mechanische afzuiging. De luchthoeveelheden worden daarbij geregeld op basis van het CO2-percentage. Het rechtstreeks binnenbrengen van koude buitenlucht geeft een groot risico op tochtklachten, waardoor lang is gezocht naar een oplossing die dit zoveel mogelijk weet te voorkomen. Uiteindelijk is voor de ontmoetingsruimte, die plaats biedt aan circa 60 personen, gekozen voor luchttoevoer hoog in het dak, met direct daaronder een nivolair die de lucht mengt met de warme ruimtelucht. De nivolair is een plafond-ventilator met daaronder een verwarmingsspiraal, die veel in industriële omgevingen wordt toegepast.

Onze werkzaamheden

In de ontwerpfase hebben we met opdrachtgever en architect gewerkt aan oplossingen voor een eenvoudige maar duurzame installatie. Dit heeft geresulteerd in een STABU-bestek.

Tijdens de uitvoering hebben we tevens de opdrachtgever geassisteerd door tussentijdse controles op belangrijke momenten in de bouw en een opname met controlemetingen t.b.v. de oplevering.


Projectgegevens:

  • Opdrachtgever: Gemeente Eindhoven
  • Architect: KAW Architecten Eindhoven
  • Aannemer: Bouwbedrijf Van Gerven
  • Oplevering: september 2013