Energielabel voor nieuwbouwwoningen

TA Crone verwacht dit najaar gecertificeerd te zijn voor de controle, toekenning en uitgifte van het nieuwe energielabel voor nieuwbouw woningen. Met dit label krijgen kopers en huurders straks in één oogopslag te zien hoe energiezuinig hun huis is. De belangstelling voor het nieuwe label is groot, ook onder aannemers en projectontwikkelaars.

Op dit moment bestaat er alleen een energielabel voor bestaande woningen, dus niet voor nieuwbouwwoningen. Deze situatie is ontoereikend, omdat nieuwbouwwoningen in de regel veel energiezuiniger zijn. Om dit zichtbaar te maken, komt er binnenkort dus een apart label voor nieuwbouwwoningen. De belangrijkste partijen in de nieuwbouw: ontwikkelaars, corporaties en aannemers, willen graag dat dit energielabel een label met waarde wordt. Deze berust op twee pijlers:

  • Het label mag uitsluitend worden afgegeven door gecertificeerde bureau´s – “EPN-adviseurs”. Hun werk wordt door onafhankelijke partijen gecontroleerd.
  • De score op het label (A++, A+++, enz.) wordt niet enkel op berekeningen gebaseerd, maar vooral op controle op de bouwplaats en bij de oplevering.

Hiermee is dit energielabel niet zomaar een papiertje, maar een betrouwbare indicatie van de werkelijke energie-zuinigheid van de woning.

Verlengde

´Wij willen deze energielabels als een van de eerste bureaus in Nederland mogen uitgeven,’ zegt Hans Crone. Daarom volgen medewerkers volgende maand al cursussen en doen ze examen. ‘Al sinds de invoering van de Energieprestatie-norm in ’95 is TA Crone actief in het berekenen van-, en adviseren over de energieprestatie van nieuwbouwwoningen. Dit energielabel ligt dus in het verlengde van onze activiteiten en denkwijze en zorgt voor tastbaar bewijs, en dus voor een doorbraak in energiezuinig wonen.’