Mensen zijn kuddedieren. Bij voorkeur volgen ze elkaar trouw, zonder vragen te stellen. Dus als iedereen aan mechanische ventilatie doet, ontwerpt of realiseert u dit ook. Terwijl aantrekkelijke alternatieven voor het oprapen liggen: beter, makkelijker en geluidsarmer.
Alles wat mechanisch is, heeft helaas een aantal nadelen: het raakt vervuild en het maakt geluid. In woonzorghuizen spreken bewoners dan al gauw over overlast en lawaai. Voor hen zijn dit soort externe prikkels, allesbehalve aangenaam. Omdat wij een installatie ontwerpen voor deze mensen – en niet voor deze gebouwen – kiest TA Crone bij nieuwe woonzorghuizen steeds meer voor een alternatief ventilatiesysteem.
Theorie
Ventileren wil zeggen zorgen voor een constante luchtverversing met frisse buitenlucht. Deze luchtstroming breng je op gang door gebruik te maken van twee natuurlijke effecten: winddruk en thermische trek. Winddruk creëer je door twee openingen in een gevel of dak te maken die een verschillende oriëntatie hebben. Dit zie je terug als je ´de ramen tegen elkaar open zet´. Thermische trek gaat uit van warme lucht die opstijgt. Maken we een gat in het dak, dan zal warme lucht uit het gebouw opstijgen. Tegelijkertijd komt er verse buitenlucht naar binnen.
Praktijk
Hoe realiseer je dit nu in de praktijk? In de meeste woonzorghuizen zijn de slaapkamers van de bewoners gekoppeld aan een individuele badkamer. Neem bijvoorbeeld zorgboerderij Het Grote Heklaantje te Schoorl (foto). Hier worden de slaapkamers geventileerd – volgens de eisen van het bouwbesluit – door middel van een zelfregelend ventilatierooster in het kozijn. In de badkamer is een afvoerpijp gemonteerd, die rechtstreeks uitkomt op het dak. Daar wordt een speciale afvoerkap geplaatst (de Ubbink Multivent) die trek bevordert en een zeer lage weerstand heeft. U ziet deze duidelijk op de foto.
Zorgboerderij Grote Heklaantje te Schoorl (Bron: Negen Graden Architectuur)
Helemaal vanzelf gaat het maken van een natuurlijk afvoersysteem niet. Hoe simpel het ook lijkt, er kunnen nog steeds zaken fout gaan, zoals bijvoorbeeld in het project waarbij tijdens oplevering bleek dat er ongeschikte (goedkopere!) dakkappen waren geplaatst. Of waarbij de installateur toch uit gewoonte afzuigventielen met een te hoge weerstand had gekozen
Installatie-arm
Overigens, in de badkamers is geen verwarming aangebracht; dit is niet nodig vanwege de hoge bouwkundige isolatiewaarden én de overstroom van warme lucht uit de zit-/slaapkamer. Al met al voldoet dit ventilatiesysteem aan alle voorwaarden en houdt het dus ook rekening met korte, rechte kanalen en een lage weerstand. Het resultaat is een ´installatie-arm´-ontwerp, dat tegen lage investeringskosten en met een beperkt onderhoud, voor een fris en comfortabel binnenklimaat zorgt. En dat jarenlang. Daar kan geen kuddedier tegenop!