Hermeshuis te Bosch en Duin

Het Hermeshuis, opgeleverd in 2011, is in opdracht van Stichting de Goede Zaak ontworpen voor 12 bewoners met een intensieve zorgvraag. Naast het woonzorghuis is op het terrein een atelier gerealiseerd waar dagbesteding wordt aangeboden.Het gebouw is voorzien van duurzame installaties en hoogwaardige isolatie.

Bij de bouw van het Hermeshuis is gekozen voor milieuvriendelijke materialen en installaties. De ventilatielucht wordt natuurlijk toegevoerd via roosters boven de kozijnen en in de meeste ruimtes wordt de lucht natuurlijk afgevoerd. Hierdoor is er nauwelijks energieverbruik door ventilatoren en is er in de woon- en slaapkamers van de prikkelgevoelige bewoners geen ventilatorgeluid.

Warmteopwekking met warmtepomp en bodemwisselaars

In de bodem zijn 12 gesloten verticale bodemwarmtewisselaars (VBWW) gerealiseerd voor verwarming en koeling, die binnen zijn aangesloten op een warmtepomp. De VBWW´s zijn niet gevuld met water-glycol (antivries) maar gewoon met water ter bescherming van de bodem bij eventuele lekkage. Dit vergt wel specifieke aandacht in het ontwerp. De warmtepomp is wel voorzien van antivries, en moet daardoor via een warmtewisselaar gescheiden zijn van het bronsysteem.

Het gebouw heeft een Lage Temperatuur Verwarmingssysteem (LTV) door middel van vloerverwarming, wat tevens voor koeling wordt gebruikt. Het Hermeshuis heeft een groendak met sedum-vegetatie. Het watergebruik wordt geminimaliseerd door waterbesparende kranen, douches en toiletten.

Het gebouw is voorzien van hoge isolatiewaarden: vloer Rc = 4,4 m2K/W, gevel Rc = 6,2 m2K/W, dak Rc = 7,8 m2K/W en drielaags isolatieglas U < 0,8 W/m2K.

Onze werkzaamheden

Voor dit gebouw ontwierpen wij de gehele installaties voor klimatisering (verwarming, koeling en ventilatie), de elektra-, communicatie- en verlichtingsinstallaties.

Adviesbureau Volantis verzorgde het traject van de E-installaties namens ons, omdat wij gespecialiseerd zijn als werktuigkundig bureau. Door goede samenwerking met Volantis kunnen we onze opdrachtgever daarmee toch een totaalpakket aanbieden.

Tijdens de uitvoering hebben we tevens de opdrachtgever geassisteerd door tussentijdse controles op belangrijke momenten in de bouw en een opname met controlemetingen t.b.v. de oplevering.


Projectgegevens:

  • Opdrachtgever: Stichting De Goede Zaak
  • Architect: Yaike Dunselman – 9° Architecture
  • Oplevering: September 2011

Foto´s op deze pagina van 9°Architecture