OBS Anne Frank te Utrecht

In opdracht van Mecanoo hebben wij voor de Stichting Primair Onderwijs Utrecht de installaties ontworpen voor de Anne Frank school. Het is een 2-laags schoolgebouw met een sporthal en kleedruimten, buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal.

Impressie (Mecanoo)

Net zoals in het project Vrije School te Zoetermeer hebben we ook hier gekozen voor een natuurlijke ventilatietoevoer en mechanische afzuiging in de lokalen. Deze afzuiging regelt automatisch op basis van CO2-concentratie (een maat voor de vervuiling) maar kan ook met de hand geschakeld worden. Voor de luchttoevoerroosters is een houten koof getimmerd, waarachter zich een convector bevindt. Deze convector zorgt voor voorverwarming van de koude buitenlucht, om tocht te voorkomen.

De hoge ruimten zijn voorzien van een plafondventilator, die de opstijgende warme lucht weer omlaag brengt.

We maakten ook het gehele verlichtingsontwerp in samenwerking met adviesbureau Volantis. Aan de hand van lichtopbrengstberekeningen en de gewenste sfeer selecteren zij passende armaturen. Sfeerplaatjes hiervan werden tijdens het ontwerp besproken met de architect. De gekozen verlichting is energiezuinig en geschakeld op basis van o.a. daglichtregeling en aanwezigheid. Buitenverlichting een de gevel en grondspots in de patio´s schakelt op basis van schemerschakelaars.

Volantis verzorgde namens ons tevens het gehele ontwerp van de elektra-, data- en communicatieinstallaties. Door deze samenwerking kunnen wij onze opdrachtgever een totaalpakket aanbieden voor het ontwerp van alle gebouwgebonden installaties.

Milieuprijs gemeente Utrecht

Het gebouw is in 2012 onderscheiden met de Milieuprijs van de Gemeente Utrecht, die werd uitgereikt tijdens de officiële opening op 22 april 2013. Deze gemeentelijke Milieuprijs is een prijs voor initiatieven uit stad en regio die gericht zijn op het oplossen van milieuvraagstukken. Doorslaggevend voor het toekennen van de Milieuprijs is het materiaalgebruik en het zuinige energieverbruik. De massief houten wanden zijn van gecertificeerd kruislagenhout, dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk.


Projectgegevens:

  • Opdrachtgever: St.Prim.Onderwijs Utrecht
  • Architect: Mecanoo
  • Aannemer: Giesbers Wijchen
  • Oplevering: april 2013