Zorgboerderij Noorderhoeve – Grote Heklaantje

Aan het Grote Heklaantje, in een prachtig landelijk gebied te Schoorl, is de tweede lokatie van zorgboerderij Noorderhoeve gerealiseerd. Dit woonzorghuis zal plaats bieden aan 8 bewoners met een zorgvraag en een medewerkergezin.

In een stalgebouw bevindt zich een potstal voor jongvee en een educatieve ruimte waarin belangstellenden geïnformeerd kunnen worden over de bijzondere kwaliteiten van dit project en het omliggende gebied.

Het woonzorghuis is voorzien van 10 m2 zonnecollectoren en een 500 liter gelaagd buffervat. Dit slim ontworpen vat van TiSun zorgt voor een goede gelaagdheid van het water, waardoor de zonne-energie optimaal gebruikt kan worden. Onderin het vat wordt de zonne-energie opgeslagen en bovenin het vat bevindt zich een aansluiting op de cv-ketel die naar behoefte het water in het vat bijverwarmt. Het buffervat voorziet niet alleen in het warme water voor de douches, maar ook voor de radiatoren. Zo leveren de cv-ketel en zonnecollectoren samen dus warmte aan één vat, dat weer voorziet in de ruimteverwarming en warmtapwater.

Op het vat is een Legionella-desinfectieregeling voorzien, om de veiligheid van het water voor de bewoners te kunnen waarborgen.

Er is bewust gekozen om geen circulatienet voor warmtapwater aan te leggen, omdat dit veel energiegebruikt doordat het 24 uur per dag op temperatuur moet worden gehouden. Ter vergelijking: 4 meter leiding heeft een warmteverlies van 1 gloeilamp van 40W, die het hele jaar continu brandt. Daarom maken we hier gebruik van ´uittapleidingen´, dat zijn leidingen vanaf de boiler naar 1 tappunt. De wachttijd is hierdoor wel wat langer (± 30 seconden).

Voor ventilatie hebben we in overleg met de opdrachtgever gekozen voor natuurlijke luchttoevoer via de kozijnen en natuurlijke luchtafvoer bovendaks. Op enkele plaatsen zoals sanitaire ruimten wordt de lucht mechanisch afgevoerd.

 

 

 


Projectgegevens:

  • Opdrachtgever: Stichting De Brink (Noorderhoeve)
  • Architect: 9° Architecture
  • Aannemer: Bouwbedrijf Tuin Zijpe
  • Oplevering: januari 2014